Din constituia Coreei de Nord

  • Cateva pasaje din Constitutia Coreei de Nord. Din pacate multe dintre dintre va vor suna cunoscute, tinand cont ca este un stat comunist.
- "Marele conducator", tovarasul Kim Il Sung, este fondatorul R.P.D.C (Republica Populara Democratica a Coreei) si a Coreei Socialiste.

- "Marele conducator", tovarasul Kim Il Sung, este soarele natiunii si indrumatorul reunificarii patriei. Tovarasul Kim Il Sung a stabilit reunificarea patriei ca tel suprem, si si-a indreptat toata munca si eforturile pentru a indeplini acest tel.

- Tovarasul Kim Il Sung a fost un geniu in teoretica ideologica, un geniu in arta conducerii, un comandant,cu vointa de fier, mereu victorios, un mare politician si revolutionar si o fiinta umana minunata. Mareata idee a tovarasului Kim Il Sung si realizarile lui in conducere sunt " comori eterne" ale natiunii si o garantie fundamentala a prosperitatii si a infloririi R.P.D.C .

- Suveranitatea R.P.D.C consta in muncitori, tarani, intelectuali muncitori si ceilalti oameni muncitori.

- R.P.D.C se va stradui sa obtina victoria completa a socialismului in jumatatea nordica a Coreei, intarind puterea poporului si aplicand viguros cele trei revolutii -- ideologica, culturala si tehnica --, si reunificarea tarii pe principiul independentei, reunificarii pasnice si marea unitate nationala.

- R.P.D.C isi va desfasura toate activitatile sub conducerea Partidului Muncitorilor.

- Statul va ramane credincois clasei muncitoare, va intari dictatura " democratiei poporului" si cu fermete va apara puterea oamenilor si sistemul socialist impotriva tuturor actelor subversive si ostile, in tara sau inafara tarii.

- Statul va implementa puternic miscarea celor "Trei revolutii ale Drapelului Rosu" si alte miscari in masa pentru a accelera ,la maxim, cladirea socialismului.

- Statul va perfectiona sistemul de legi socialiste si va promova o viata ce urmeaza legile soialiste.

- In R.P.D.C mijloacele de productie se afla doar in posesia statului si a cooperativelor muncitoresti.

- Proprietatea statului apartine poporului.

- Nu exista limita la proprietatea pe care o poate detine statul.

- Statul detine toate resursele naturale, caile ferate, aeroporturile, transporturile, mijloacele de comunicatie, fabricile, intreprinderile, porturile so bancile.

- Proprietatea privata consta in distributii sociale, primite in urma muncii si altor beneficii aduse statului si societatii.

- Socialismul si Comunismul sunt construite pe baza muncii creative a maselor lucratoare.

- In R.P.D.C munca este lucrul independent si creativ al maselor lucratoare, ce au fost "eliberate" de exploatare si suprimare.

- R.P.D.C va instrui oamenii clasei muncitoare sa fie intemeietori ai Socialismului si Comunismului, dotati cu o profunda intelegere a naturii si a societatii si cu un nivel inalt de cultura si tehnologie, astfel transformand intreaga societate in intelectuali.

- R.P.D.C va dezvolta o adevarata cultura populara, revolutionara ce serveste clasa muncitoare socialista.

- Statul va elimina modul de viata mostenit de la "socetatea invechita" si va stabili un nou mod de viata socialist, in toate privintele.

- Statul va pune in practica toate principiile educatiei socialiste si va creste noua generatie in spiritul revolutionar, generatie ce va lupta pentru societate si popor.

- Statul va dezvolta o arta si literatura, nationala in aspect si socialista in continut, bazata pe ideea politica Juche("increderea in sine", capacitatea de a lucra si lupta pentru idealurile regimului fara a avea nevoie de ajutor din afara).

- Statul va apara limba nationala de toate incercarile de a o distruge.

- Statul va populariza educatia fizica si o va face un obicei al vietii oamenilor, pentru a fi in totalitate pregatiti pentru munca si aparare netionala.

- In R.P.D.C. drepturile si obligatiile cetatenilor sunt bazate pe principiul colectiv "Toti pentru unul si unu pentru toti".

- Cetatenilor le este garantat dreptul la libera exprimare, presei libere, a adunarii, a demonstratiilor si al asocierii. ( "pffff! Pe asta cine o mai crede?!")

- Cetatenilor le este garandata inviolabilitatea persoanei, a locuintei si intimitatea corespondentei.
(asta e cam greu de crezut, tinand cont ca intra peste tine in casa si-ti fac ce vor, invocand orice motive -- suna cunoscut?--;la camerele de hotel nici macar nu iti dau cheie)

- Cetatenii trebuie sa pretuiasca colectivele si organizatiile si trebuie sa demonstreze spiritul de devotare al lor fata de munca pentru societate si popor.

- Munca este o datorie nobila si o onoare pentru cetatean.

- Proprietatea statului si a cooperativelor este inviolabila.

- Cetatenii trebuie sa-si inbunatateasca in permanenta "vigilenta revolutionara" si sa lupte cu devotament pentru securitatea statului.

- Apararea nationala este datoria suprema si o onoare a cetatenilor.

- Adunarea Suprema a Poporului(A.S.P.) este cel mai inalt organ de putere in stat in R.P.D.C .
.Nici un membru A.S.P. nu poate fi arestat sau pedepsit.
.Presedentia A.S.P. are autoritatea sa "interpreteze Constitutia, legile, si regulamentele in vigoare."

- Emblema nationala a R.P.D.C. poarta in mijoc desenul unei mari hidrocentrale aflate la poalele muntelui Paetku, muntele sacru al revolutiei.

- Imnul national al R.P.D.C. este "Cantecul Patriotic".

3 comentarii:

  1. Va dati seama ca lagarele de munca fortate,cenzura, indoctrinarile, crimele infaptuite de sistemul bolnav si alte "minunatii" sunt la ordinea zilei.
    Am vazut intr-un documentar realizat de BBC ca la granita cu Coreea de Sud aveau intregi orase fantoma ,in care cladirile erau doar machete.Asta pentru o le da o impresie de bunastare vecinilor din Sud. Daca vreunul din vamesii lor incerca sa treaca frontiera si sa fuga in Coreea de Sud le este executata familia.
    Destul de ciudat ca inca mai exista asa ceva, acum cand "mana dreptatii"(numita si S.U.A.) "lupta" impotriva suprimarii si pentru binele universal si in nici un caz pentru pentru influenta si putere!!!
    Nu credeti?!!

    RăspundețiȘtergere
  2. bine zis, dar de ce sa intervina aici,ca baietii nu au petrol ca in irak, asa ca....

    RăspundețiȘtergere
  3. cu toate ca nam prins cine stie ce din regimul nostru drag al lui nea nicu ... tin sa cred ca imi pare din ce in ce mult mai bine ca nu am prins.

    RăspundețiȘtergere

link recomandat